O meni

Sem Mojca Vrbnjak

ustanoviteljica skupnosti Svoboden otrok, vzgojiteljica in mama dveh svobodnih fantov

Spletla sem mrežo za starše, ki odlično podpiramo prva leta otrokovega razvoja.

Pri šestih letih sva se s prijateljico med igro nesrečno zaklenili v stranišče. Popadlo me je histerično kričanje, saj nisva mogli odkleniti vrat. Dogodek se mi je močno vtisnil v podzavest.

Odraščala sem v strahu pred stranišči, zaprtimi vrati in z resnimi psihološkimi težavami pri izločanju. Poleg zaprtja sem imela tudi nenehna vnetja. Starši so mi skušali ljubeče pomagati, toda tiha pričakovanja so v meni sprožila nasprotne odzive. Vedno znova sem zablokirala. Doživljala sem stisko, ki je nisem znala predelati, nisem vedela, kaj se z mano dogaja, zakaj ne zmorem normalno IZLOČATI, tako kot vsi ostali. Vse bolj sem se zapirala vase in zablokirala tudi na področju IZRAŽANJA. O tem nisem želela govoriti, ko mi je bilo hudo, nisem želela jokati, v svoji najhujši stiski sem se umikala in zavračala tudi gibanje in igro. Težave sem imela kar 12 let!

Ko sem postala vzgojiteljica, sem v vrtcu srečevala otroke, ki jim je bilo izločanje tako stresno kot nekoč meni. Nekateri so imeli stiske tudi zaradi odvajanja od dude in stekleničke, s hrano in pitjem po kozarčku, z besednim, likovnim izražanjem in izražanjem preko igre in giba. Vesela sem bila, da vem, kako jim pomagati, da se sprostijo, si ponovno zaupajo, postanejo samozavestni in spet prižgejo iskrice v očeh.

Ko sem mislila, da vse razumem, so se starejšemu sinu pojavile velike stiske z zaprtjem. Vse sem že naredila … sin je bil skoraj od rojstva brez pleničk, s čimer smo ga odrešili kolik, zdravo smo ga hranili, mu omogočali svobodno izločanje in izražanje, toda zaprtja so se vlekla dneve in  tega nisem razumela. Počutila sem se grozno, ko je prišlo do tega stanja, ni zablokiral samo na področju izločanja ampak tudi na področju izražanja. Zaprl se je vase, ni se želel jokati in priznati svoje stiske, o tem ni želel govoriti. Ker je bil v lastnem krču se je umikal vsakršni komunikaciji, zaradi slabega počutja je izgubil voljo do igre in gibanja.

Gledala sem ga, kako mi ugaša. Trgalo se mi je srce.

 Ni več žarel in strah me je bilo: Se ponavlja moja otroška travma?

 

Potrebovali smo čas in našla sem rešitev. V hrani in psihi. Ne otrokovi psihi, ampak v svoji! In ne v kateri koli zdravi hrani, ampak v točno določeni zdravi hrani.

Sinova sta mi pomagala podoživeti in rešiti nezavedne blokade, ki sem jih v starševstvo prenesla iz svojega otroštva. Blokade izločanja, hranjenja in izražanja se močno vtisnejo v podzavest in kalijo vaš družinski mir. Meni so se vlekle vsaj do 18. leta! Ni pa jih več treba doživljati mojima otrokoma. Navdušena sem, kako preprosti so pristopi svobodnega otroštva.

Vesela sem vseh, ki ste vstopili v spletno mrežo Svoboden otrok – skupnost za starše in otroke z žarom v očeh.

 

Kaj delamo?

Otrokom pomagamo pri:

• svobodnem izločanju izven pleničk in zgodnjem navajanju na kahlico,

• svobodnem in samozavestnem izražanju skozi govor, umetnost, igro in gib,

• naravnem hranjenju in podpori pri črevesnih težavah (zaprtju),

• premagovanju čustvenih blokad,

• ljubečem opuščanju navad (duda, steklenička).


Se najdete v katerem od teh izzivov?

• Ste drugačni in vam očitajo, da nimate normalnih idej o razvoju otroka?

• Si za otroka želite svobodno otroštvo, a ne veste kaj je to in kako to dosegati?

• Je razvoj otroka vaša velika prioriteta, toda pesti vas pomanjkanje časa?

• Vam je odvajanje od pleničk stresno ali se vaš otrok upira in zadržuje blato?

• Se soočate s frustracijami pri uvajanju hrane, umikanju dude ali stekleničke?

• Si želite, da se vaš otrok svobodno izraža z besedo, igro, gibom in skozi umetnost?

Otroci so radi svobodni.

Ste vi dovolj močni, da jim to svobodo omogočite?

Če želite, da vam pomagam slišati vašega otroka, da iz množice njegovih potreb, na katere nas opozarja sodobna družba, znamo razbrati tiste temeljne, ki otroku omogočajo zdrav, naraven in samozavesten razvoj, vas vabim, da si prenesete mojo Razvojno knjižico (5 največjih čustvenih stisk pri otrokovem razvoju, za katere si starši želimo, da jih otrok nebi doživel).